Örebro konstskola.
Örebro konstskola står med två tomma platser. Foto: Örebro konstskola

Migrationsverket skapar problem för utländska studenter

Peter Ekström, rektor Örebro konstskola: De är förtvivlade så klart
1:23 min

Örebro konstskola har antagit två utländska elever som ännu inte kunnat börja på skolan. Migrationsverkets långa handläggningstider orsaken.

Peter Ekström som är rektor på Örebro konstskola säger att han och eleverna är upprörda över situationen. 

– De är förtvivlade så klart och de har längtat efter den här möjligheten men nu är dom i något slaggs vakuum och får bara vänta på ett besked som aldrig kommer, säger han. 

Örebro konstskola har antagit två utländska elever, men när skolan väl drog igång höstterminen har eleverna inte fått något besked från migrationsverket.

Nu står skolan med två tomma platser och de blir dyrt, runt 180 000 i uteblivna intäkter. Det här är en situation som skolan tidigare år inte har varit med om och rektorn Peter Ekström är irriterad över att migrationsverket inte kunnat ge något klart besked till honom eller till skolan om när eleverna får besked från migrationsverket. 

- Migrationsverket tar ju inte kontakt åt andra hållet så att säga, detta är så dåligt hanterat, säger Peter Ekström, rektor på Örebro konstskola.

Migrationsverket kan inte uttala sig om de två eleverna men menar att handläggningstiderna till tillståndsärenden har blivit längre sen hösten 2015. Detta på grund av det hårda trycket som varit hos migrationsverket menar Alexandra Elias, Presskommunikatör på migrationsverket.

– Vi vet att handläggningstiderna på olika ärenden har blivit längre men 2017 kommer vi att fokusera på olika tillståndsärenden.

Hur ska ni göra det?

– Vi kommer att prioritera och se över vårt arbete, säger Alexandra Elias, Presskommunikatör på migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".