Kvantorpshögen, ett minne i landskapet efter skifferbrytningen i Kvarntorp. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Kvantorpshögen utanför Kumla Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Intresse för mineraler i Kvarntorp

"I förlängningen kan det bli vilket material som helst"
1:20 min

Ett kanadensiskt bolag som tidigare velat komma åt uran i Kvarntorp utanför Kumla är åter intresserad av området.

Bolaget har lämnat en ansökan till Bergsstaten som hanterar sådana ansökningar. Ansökan gäller nickel men om allt går igenom så gäller det allt man hittar, även uran.

– Historiskt sett är området intressant, i daglig tal tänker många på uran och skifferolja. Nu ligger en ansökan inne och där står det nickel men i förlängningen kan det bli vilket material som helst, säger Stig Svahnström på Länsstyrelsen i Örebro som ska yttra sig om ansökan.

Det kanadensiska bolaget URU metals har tidigare visat intresse för olika mineraler i Kvarntorp men bolagets planer på provborrningar har mött en hel del motstånd.

Och nu gör bolaget ett nytt försök och lämnat en ansökan till Bergsstaten om undersökningstillstånd i Kvarntorp.

I ansökan står det att bolaget utifrån historisk data och nyligen utförd prospektering räknar med att olika mineraler finns i Kvarntorp.

Om det är nickel, uran eller annat, det blir en senare fråga eftersom nu handlar det om undersökningstillstånd. Länsstyrelsen i det här skedet ska yttra sig till Bergsstaten och lyfta fram vad man bör tänka på.

– Vi har inte behandlar ärendet än men vi ser till de allmänna intressen och det är natur och kulturvärden, vattenfrågor och miljöfrågor som bolaget och Bergsstaten framför allt bör ta reda på när de ger tillstånd, säger Stig Svahnström på Länsstyrelsen i Örebro.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".