Therese Aremyr, ekolog, Örebro kommun.
Therese Aremyr, kommunekolog, är kritiskt till att masten kommer byggas på den bestämda platsen. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Hård kritik mot mastbygge i Adolfsberg

Kommunekolog: "Mycket mark tas i anspråk"
1:19 min

En telemast kommer byggas i Sanatorieskogen i Adolfsberg trots att både boende som ekolog menar att masten kommer påverka skogsmiljön negativt.

 I senaste byggnadsnämnden godkändes en bygglovsansökan från en teleoperatör om att bygga en 48 meter hög telemast i Sanatorieskogen i Adolfsberg. Byggplanerna har kritiserats av såväl boende som kommunens egna ekologer. Therese Aremyr är ekolog på Örebro kommun.
– Det blir en visuell påverkan eftersom masten kommer vara nära motionsspåret i skogen. Själva upplevelsen att man är i naturen blir inte lika trevlig om man möts av en tillfartsväg och en mast, säger hon.

Hon menar att masten i sig inte utgör den stora problematiken utan snarare dess placering. I nuvarande byggplan är masten placerat långt in i skogen vilket betyder att den då kräver en längre tillfartsväg genom skogen.
– Det är angeläget att man är rädd om och försöker bevara de grönområden som vi har i staden intakt och inte fragmentera de för mycket, säger hon.

Sammanlagt har kommunen fått in arton stycken grannprotester. De handlar bland annat om att skogen som rekreationsområde kommer försämras, att närliggande fastigheter kommer tappa i värde och att masten kommer påverka natur och djurliv negativt. 

Kommunens bygglovsenhet har tidigare avslagit den här bygglovsansökan just på grund av de här anledningarna. Beslutet överklagades då av teleoperatören till Mark- och miljödomstolen som också fick rätt i ärendet och nu är alltså bygglovet godkänt. Sanna Bolinder är enhetschef på bygglovsenheten.
– Att uppföra en sån här mast är av väldigt stort allmänintresse. Men det finns också allmänintresse i att bevara naturområden. Då måste vi göra en avvägning och nu har vi kommit fram till att allmänintresset att få upp masten är störst.

Flera av de boende pekar på att Pilängens industriområde på andra sidan motorvägen vore en mer lämplig plats att placera masten vid. Men Sanna Bollinder menar att det inte är aktuellt.
– Teleoperatören har sökt en plats och det är den vi bedömer, även om grannar eller andra instanser pekar på att det är bättre med en annan plats. Vi gör alltså aldrig en bedömning om huruvida någon annan plats är bättre, säger Sanna Bolinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".