Vägen upp till Kvarntorpshögen är brant och kurvorna rejäla. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Öebro.
Kvarntorpshögen utanför Kumla Foto: Ida Leveby Andersson

Kumla säger nej till mineralbrytning

"Vi säger nej redan nu"
1:27 min

Ledande politiker i Kumla kommun är kritiska och reagerar på att ett kanadensiskt bolag åter vill leta efter mineraler i Kvarntorp.

Bolagets har tidigare försökt leta uran och nu har bolaget lämnat en ny ansökan om att undersöka ett större område.

– Vi har som kommun varit emot alla deras undersökningstillstånd som de ansökt om och vi har överklagat och gjort det vi kan göra. Jag hade hoppats att det hade gjort att de inte var intresserade av områden i Kumla kommun men uppenbarligen så är de inte det, säger Katarina Hansson (S) ordförande för kommunstyrelsen i Kumla kommun.

Hon menar att kommunen kommer att bestrida att bolaget ska få undersökningstillstånd.

– Vi vill inte i förlängningen att de ska vara här och göra någon form av brytningar och då måste vi säger nej redan nu, säger Katarina Hansson

Det kanadensiska bolaget URU metals har redan undersökningstillstånd i ett par områden men bolagets nya ansökan gäller ett betydligt större område, över 22 kvadratkilometer i Kvarntorp.

I sin ansökan skriver bolaget att man vill leta efter nickel men om man får ett tillstånd så omfattar det fler mineraler något som vi berättat om tidigare i P4 Örebro.

Mineralbrytning kan betyda ekonomisk vinst och nya arbetstillfällen i kommunen men det motiverar inte ett ja, menar Katarina Hansson.

– Bolaget framhåller att det blir arbetstillfällen och ge en ekonomi men det vi ser är att såren efter brytningar på 1940-talet har satt djupa spår hos människor i bygden. Vi ser inte att bolaget kan garantera att det inte bli en liknande produktion som var då och därför säger vi nej, fortsätter Katarina Hansson (S) ordförande för kommunstyrelsen i Kumla kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".