Kvantorpshögen, ett minne i landskapet efter skifferbrytningen i Kvarntorp.
Kvantorpshögen, ett minne i landskapet efter skifferbrytningen i Kvarntorp. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio

Tillstånd för gruvdrift en lång process

Bergsstaten: Det är en väldigt lång process
1:09 min

Det kanadensiska bolaget Uru metals har ansökt om undersökningstillstånd i Kvarntrop. Men det kan dröja innan några fysiska ingrepp i marken får göras - om tillståndet ens beviljas.

Det som Uru metals har ansökt om, ett undersökningstillstånd, är en företrädesrätt att leta före något annat bolag. Ett sådant tillstånd ger dock inga rättigheter till fysiska ingrepp i marken.

Det förklarar Åsa Persson som är bergmästare på statliga Bergsstaten - den myndighet som avgör vilket bolag som ges undersökningstillstånd och inte.

– Det ger inte ens rätt till provborrning. För det krävs att bolaget presenterar en arbetsplan, som också ska godkännas.

I arbetsplanen ska det anges vilka åtgärder bolaget vill göra för att prospektera. Den ska skickas ut till berörda parter, och finns det invändningar mot arbetsplanen kommer den inte att gälla. 

– Då måste bolaget gå vidare och i sådana fall begära att Bergsstaten ska fastställa en arbetsplan. Det blir alltså ytterligare ett steg innan det får börja borras, säger Åsa Persson.

Så det finns ganska många hinder för ett bolag att övervinna innan man kan komma till en utvinningsprocess?
– Det är en väldigt lång process. Tar det 10 år från det att man börjat prospektera till att man ska starta en gruva, då har det gått fort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".