Parwin Hoseinia Davari årets Hjalmarstipendiat

3:42 min

Dansaren, sångaren och musikalartisten Parwin Hoseinia Davari fick idag ta emot Hjalmar Berglunds revystipendium.

Det är för 27:e gången som revystipendiet delas ut till en begåvad ungdom i den bransch som grundaren av priset Peter Flack själv varit i, under så många år.  

Så här lyder juryns motivering:  

"Parwin Hoseinia Davari lever sin dröm. Men det var inte självklart att det skulle bli så. Parwin föddes i diktaturens Iran och flydde med familjen till grannlandet Irak. När kriget utbröt mellan de två länderna sattes Parwin tillsammans med andra barn på en buss till Sverige.

Här föddes drömmen om ett liv på scenen, men det fanns andra förväntningar på henne - att hon skulle skaffa sig ett "riktigt jobb".

Parwin gick inte att stoppa, hon tog sig in på Balettakademin och skaffade sig en musikalutbildning, hamnade i tv och på revyscenen hos självaste Hjalmar.

Idag har hon ett långt engagemang på Länsteatern i Örebro - men hon föreläser också om sitt liv och är en stor inspirationskälla för unga som står inför avgörande vägval.


Parwin har visat att ingenting är omöjligt för den som följer sitt hjärta, tar vara på sin talang och arbetar hårdare än alla andra." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista