varg som går i snön
Foto: Junge, Heiko

Länsstyrelsen bemöter kritik om vargjakt

Magnus Eklund: ”Vi jobbar med att ha en närvaro”
1:08 min

Åklagare Christer Jarlås har kritiserat länsstyrelserna för att nedprioritera arbetet mot illegal vargjakt. Nu bemöter länsstyrelsen i Örebro kritiken och bjuder in honom för en dialog om hur vargjakten kan förbättras.

Magnus Eklund är chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen i Örebro. Efter kritiken har länsstyrelsen bjudit in åklagare Christer Jarlås, som arbetar med grova jaktbrott, för att prata om vargfrågan.

– Vi jobbar i vårt län med att ha en närvaro ute i vargreviren från länsstyrelsen och visa att vi finns. Sen hur man bedriver illegal jakt är väldigt svårt att veta eftersom det är en illegal verksamhet, säger Magnus Eklund.

Finns det anledning att tro att det förekommer illegal vargjakt?

– Vi har inte så mycket indikationer, det är någon enstaka. Vi hade en vargjakt för ett par år sedan när en individ hade en gammal skottskada, så det är inte så mycket vi hittar faktiskt, säger Magnus Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".