En bild på Anders Åhrlin (M) bredvid en bild på Murad Artin (V). Arkivbilder.
Anders Åhrlin (M) tycker inte Moderaterna gjort populistiska utspel. Murad Artin (V) tycker att partiet visst gjort det. Foto: Arkivbilder/Sveriges Radio.

V och L tar ställning mot populism i politiken

Murad Artin (V): Partier ska bilda opinion, inte gå mot populistiska förslag
1:25 min

Vänsterpariet och Liberalerna går nu samman och vill ordna öppna samtal mot populism i politiken under våren – och angriper samtidigt Moderaterna för populistiska utspel.

I januari i år föreslog Moderaterna att kommunen skulle anlita dolda väktare för att spana på mordbrännare. Vänsterpartiet och Liberalerna i Örebro kallar det ett populistiskt utspel.

– Man tror att folk vill höra det här från politiska partier, men vi är också politiska partier som ska bilda en politisk opinion. Sådana här populistiska förslag gynnar inte oss, säger Murad Artin (V).

Anders Åhrlin (M) menar att förslaget inte är populistiskt, utan att det är en del i att lansera Moderaterna som Örebros trygghetsparti.

– Då måste vi också lägga konkreta förslag, och då la vi det om dolda väktare. I Stockholm har metoden lett till att det varje år grips ungefär 500-800 gärningsmän för skadegörelse i Stockholms lokaltrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".