Svårt att rekrytera poliser till Vivalla

1:22 min

Polisen har inte lyckats rekrytera så många poliser som myndigheten hade hoppats på till polisstationen i Vivalla i Örebro. Målet var cirka 40 anställda, idag är de 30 stycken.

– Jag skulle vilja ha tre fungerande arbetsgrupper och då skulle jag vilja ha cirka tio stycken till poliser, säger Annika Laestadius som är polisområdeschef i Örebro.

Det var i december 2015 som polisen pekade ut 15 särskilt utsatta områden som ska prioriteras. Ett av dem är Vivalla i Örebro. Men det har varit svårt att rekrytera alla poliser som behövs. Arbetar du i Vivalla så är det svårt att vara anonym och att inte ta med sig jobbet hem, menar Annika Laestadius som inte vill kalla det ett misslyckande att de inte kunnat rekrytera fullt ut.

– Jag tycker det är tråkigt men jag vill inte säga att det är ett misslyckande. Jag tycker att polismyndigheten ändå gjort ett bra jobb. Jag tycker att vi har ställt om ganska bra i den nya organisationen, så jag tycker vi ska vara nöjda med det vi gjort hittills, säger Annika Laestadius.

Annika Laestadius säger också att polisen idag inte har kontroll på den brottslighet som försiggår i Vivalla, med bland annat öppen droghandel. Samtidigt säger hon att de grövst kriminella i Vivalla inte är fler än de poliser som jobbar i området, men att problematiken är mer omfattande än så.

– Traditionellt med grov organiserad brottslighet i form av narkotika och vapenhantering och den typen av brott som är lätta att ta på, då kanske det är 25-30 personer. Men problematiken är mer omfattande än så. Det finns ju annan kriminalitet som kanske inte är synlig på samma sätt men som påverkar området, säger Annika Laestadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista