Elins teknikskola: Hur gör man med mobilen på utlandsresan?

2:06 min

Mobilen kan låsa upp hotellrummet och hålla ditt boardingpass. Men mobilen kan också orsaka höga räkningar.

På din semester kan du redan i dag använda mobilen på många smarta och coola sätt. Till exempel kommer du på framtidens lyxkryssare kunna beställa drinkar genom en chatbot. Alltså ett litet automatiserat program i din mobil som du kan skriva meddelanden till.

Men hur är det nu med internet när man är utomlands? Elin förklarar att det handlar om kostnaderna för surf. Alltså mobilens uppkoppling till 3G eller 4G som används för att kolla mail, sociala medier eller surfa på nätet.

Även om de flesta länderna nu har avtal med varandra så kan det fortfarande innebära en hel del extra att låta surfen vara igång. Därför så är det smart att stänga av roaming när man är utomlands. Alltså funktionen där din mobil letar efter lokala abonnenter att koppla upp sig mot för att nå internet. Detta stänger du av i dina inställningar i mobilen. Då kan du fortfarande ringa och skicka sms men inte surfa.

Här hittar du en film där Elin förklarar hur du stänger av roaming i din telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista