Regeringen tvekar om lag mot tafsande badgäster

2:28 min

Regeringen kommer i nuläget inte att införa en lag som gör det möjligt att portförbjuda personer som sexuellt ofredar besökare på badhus. Stockholm stad har velat ha en sån lagstiftning,

En sådan lag efterfrågades i december av Stockholms stad efter ökningen av antalet anmälda sextrakasserier på de kommunala baden.

Justitieminister Morgan Johansson säger att han kan tänka sig en ny lagstiftning men att han först vill pröva andra alternativ eftersom det tar lång tid att få en ny lag på plats. 

– Ska man ändra lag så tar det lång tid. Då är det först en översyn och sen är det remisstid på det och sen är det beredningar så att lagändringar hinner man ofta inte göra, det tar mer än ett år att få den på plats.

Justitiedepartementet har undersökt möjligheten att införa en lag som skulle ge simhallarna möjlighet att stänga ute personer som sexuellt ofredar andra badgäster. Anledningen är att Stockholms stad i december efterfrågade just en sådan lag, efter att omkring femton flickor hade anmält att de blivit sexuellt antastade på Eriksdalsbadet i Stockholm under andra halvan av 2015.

I nuläget går det inte att portförbjuda personer som köper engångsbiljetter till baden eftersom det är olagligt att föra register över badgästerna. Stockholms stad ville därför ha en lag som liknar lagen om tillträdesförbud vid idrottsarenor, som innebär att fotbollshuliganer kan stängas av från arenorna. Staden väljer nu att försöka med andra lösningar i väntan på en ny lag.

Inom kort kommer man att ansöka om ett undantag från Datainspektionen för att ändå föra ett register, med man medger att det är osannolikt att man kommer att få ett sådant undantag på grund av den strikta lagen. Emilia Bjuggren är socialdemokratiskt idrottsborgarråd i Stockholms stad.

– Vi kommer i första hand att verkligen försöka få ett sådant här undantag från datainspektionen, men annars hoppas jag att man verkligen kommer att ta upp det här med lagförslaget till prövning.

Det var ju många som var oroliga när det här kom upp i ljuset. Kan man känna sig trygg på stadens badhus?

– Man kan i huvudsak känna sig trygg, absolut. Det finns betydligt mer personal på plats, det finns information om var man vänder sig om något händer, och vi ser ingenting utöver det vanliga i dag, så jag hoppas verkligen att stockholmarna känner sig välkomna på våra badhus.

Badhusen har i dag möjlighet att stänga av periodkorten för personer som bryter mot reglerna. Men det går alltså inte att göra samma sak om personerna väljer att i stället köpa engångsbiljetter. Morgan Johansson säger att han på längre sikt kan tänka sig en lag som liknar lagen om tillträdesförbud vid idrottsarenor.

– Jag var en av dem som var med att driva den lagstiftningen när det gäller tillträdesförbud vid idrottsarenorna, men jag vet också att det ganska lång tid för att få det på plats. Det var viktigt att vi gjorde det, men nu i det här läget är jag inte främmande för att göra det också i det här läget. Men, finns det alternativa vägar som går snabbare, så tycker jag att man ska pröva dem också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista