Nybygge på Södra ladugårdsängen i Örebro.
1 av 2
Nybygge på Södra Ladugårdsängen i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro
2 av 2
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro Foto: Arne Holmberg/Sveriges Radio

S-ledare: Dyra hyresrätter i Örebro kräver höjt bostadsbidrag

"Inte göra ett historiskt misstag"
1:15 min

Örebros starke man, Kenneth Nilsson (S) vill ha ett höjt bostadsbidrag för att fler ska ha råd med en nybyggd bostad.

Det byggs ju många nya hyresrätter i Örebro, men hyran är ofta hög, så nu går Kenneth Nilsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande ut och vill att staten ökar bostadsbidraget så att fler har råd med en nybyggd lägenhet. Han ser annars att Örebro blir ännu mer uppdelad mellan fattiga och rika.

– Det är svårt för ensamstående föräldrar och sjukpensionärer att efterfråga nyproduktionshyror, menar Kenneth Nilsson.

Det är många byggkranar i Örebro, men en nybyggd hyreslägenhet kanske kostar 10-12 000 kronor eller mer i månaden - och det är en omöjlig hyra för många hushåll med bara en vuxen i arbete. Kenneth Nilsson menar att Örebro kan bli än mer segregerat, dels i områden med Örebroare med svag ekonomi, och dels i nybyggda kvarter där de med tjock plånbok bor.

– Pratar vi inte om det nu så gör vi samma misstag som vi gjorde under 60-talet när man byggde miljoprogramsområdena som idag är segregerade. Så, håll den diskussionen levande och se till att vi inte gör ett historiskt misstag i ivern att bygga mycket på kort tid.

Idag kan du inte tjäna mer än 127 000 kr per år som ensamstående förälder för att få bostadsbidrag. Bostadsminister Peter Eriksson, miljöpartiet tycker att det ligger nått i kritiken men kan inte lova en höjning.

– Det är länge sen som vi höjde bostadsbidragen, och vi undersöker nu i regeringen om det är möjligt, men vi har inga färdiga beslut på det området, säger Peter Eriksson (Mp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".