kompostpåse testas i Örebro
Nya kompostpåsar testas i Örebro Foto: Örebro kommun

Nya kompostpåsar för matavfall testas i Örebro

"Man får inte fuktgenomslag eller fettfläckar på påsen"
1:21 min

Dagens bruna kompostpåsar kritiseras för att de går sönder för lätt och att de läcker för mycket. Nu testas nya påsar i bland annat Markbacken.

– Det pågår tester just nu i både Markbacken och Brickebacken med den här nya testpåsen som har en beläggning på insidan, säger Ola Eklöf, planerare på Örebro kommun.

Vad är fördelarna med den nya påsen?

– Den upplevs som tryggare, man får inte fuktgenomslag eller fettfläckar på påsen, säger Ola Eklöf.

Han menar att reaktionerna från de som använt påsen har hittills varit positiva men han törs inte säga när de nya påsarna släpps på marknaden.

Det här är inte första gången som Örebro kommun testar nya kompostpåsar för matavfall.

För ett par år sedan testade kommunen starkare och tätare påsar men försöket avbröts. Det gick inte att tillverka påsarna i större mängder och dessutom var påsarna tre gånger så dyra som dagens bruna påsar.

Det är ännu inte klart om och när nya kompostpåsar kan bli aktuella och fram till dess kan man använda dagens bruna påsar för de funkar, menar Ola Eklöf .

– Kommer man ihåg att byta ett par gånger i veckan och att man använder den bruna behållaren till påsen så att man har god ventilation då är den papperspåsen som vi idag har, fullt tillräcklig, säger Ola Eklöf på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".