Truck stop
Kommunen planerar att ta ut en dygnskostnad på 120 kronor på försök för att se så att chaufförerna inte väljer bort parkeringen. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Snart får chaufförer betala för att stå på Truck stop

Enhetschef: Det finns en betalningsvilja men den är inte så hög
1:23 min

Örebro kommun vill införa ett betalningssystem på försök - men oron finns att lastbilschaufförer parkerar på andra håll istället.

– Anledningen till att vi vill ta betalt är ju för att ge förutsättningar för den som ska drifta parkeringen att få en ekonomi, det kostar ju ändå en del att hålla det här i skick, säger Eleonore Åkerlund, markchef på stadsbyggnad.

För drygt 1,4 miljoner ska Truck stop nu byggas klart. Dels ska området stängslas in och skyltas - och förhoppningen är att avtalen med entreprenören Engströms blir klara om att drifta parkeringen.

Nu vill kommunen införa ett betalningssystem där man planerar att ta ut en dygnskostnad på 120 kronor - men bara på försök. Anledningen är att man vill säkerställa att lastbilschaufförerna inte väljer bort parkeringen.

– Vi vill bevaka och följa upp vilken funktion det får när vi börjar ta betalt så att vi inte tappar en massa lastbilar som helt plötsligt ställer sig inom vattenskyddsområden eller bostadsområden, där vi inte vill ha dem helt enkelt.

Hur villiga är lastbilschaufförer att betala tror ni?

– Det finns en betalningsvilja, men den är inte så hög. I utredningen som gjordes ser man en tydlig gräns vid 150 kronor, passerar man det så tappar man väldigt många ekipage, säger Åkerlund och fortsätter: 

– Men under det så bedöms det ändå som en skälig kostnad och det fungerar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".