Lena Rådström Baastad (S)
Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Migration och religiösa friskolor stora frågor på S-kongress

Lena Rådström Baastad om några av knäckfrågorna för S
1:41 min

I helgen har Socialdemokraterna partikongress i Göteborg. Då ska partiet, som är helt inställt på att vinna nästa val, ta ställning i flera stora frågor. Några viktiga frågor blir enligt partisekreteraren och örebroaren Lena Rådström Baastad migrationsfrågan och frågan om religiösa friskolor.

– Det är klart att jag är övertygad om att det kommer att bli en diskussion när det gäller migrationspolitiken, det vore nog ganska konstigt annars med tanke på att Sverige faktiskt har lagt om migrationspolitiken och vi socialdemokrater säger att vi inte kan ha en migrationspolitik som väsentligen skiljer sig från övriga EU, säger Lena Rådström Baastad (S).

Hon menar att Sverige inte kan gå tillbaka till situationen som rådde hösten 2015. Men det här är inte den enda frågan som ska dryftas under helgens kongress. Man ska också bland mycket annat diskutera hur man ska ställa sig till frågan om religiösa friskolor.

– Det som är så väldigt tydligt är att det behövs mer ordning och reda på det här området. Uppenbarligen, gång efter gång kan vi se hur flickor och pojkar separeras i idrottsundervisningen, säger Lena Rådström Baastad, och nämner också nyheten att elever på en muslimsk friskola könssegregerats på skolbussen.

– Där behövs tydligare reglering, en bättre tillsyn och en bättre granskning av de här skolorna, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".