Maria Johansson Engdahl, områdeschef individ- och familjeomsorgen Hallsbergs kommun.
Maria Johansson Engdahl är områdeschef individ- och familjeomsorgen på Hallsbergs kommun. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Hektisk månad för Hallsbergs socialtjänst

Områdeschef: "Det har inte riktigt varit sig likt"
1:18 min

Individ- och familjeomsorgen har haft ungefär det dubbla antalet ärenden, jämfört med det vanliga senaste månaden. Nu önskas mer resurser.

Hallsbergs socialtjänst har haft ovanligt mycket på sitt bord efter upploppet på Alléskolan för en dryg månad sen. Maria Johansson Engdahl är chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

– Man kan egentligen säga att efter den 3:e och 6:e mars så har det inte riktigt varit sig likt hos oss. Vi har haft mycket mer att göra än vad vi brukar på grund av de extraordinära händelser som var, säger Maria Johansson Engdahl.

Individ- och familjeomsorgen har haft ungefär det dubbla antalet ärenden, jämfört med det vanliga. Lärare och familjer har bland annat slagit larm om ungdomar med normbrytande beteende. Både på Alléskolan, men också på kommunens olika högstadieskolor, berättar Maria Johansson Engdahl.

– Det kan ju vara gällande delaktighet i händelserna. Vilka personer man umgås med på sin fritid och andra saker som kan skada, säger Maria Johansson Engdahl.

Under månaden som gått har det visat sig att samverkan mellan socialtjänsten, Alléskolan och polisen inte är vad den borde vara. Nu kommer man vända sig mot politiken för att få hjälp att åtgärda de bristerna, bland annat med förhoppning om extra resurser i framtiden.

– Det skulle kunna vara ökade resurser, gränsöverskridande tjänster eller att man jobbar mer på skolorna som socionom. Det är på något vi tror och vet är en framgångsfaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".