Ericssons kontor
Foto: Staffan Almqust/TT.

Fler sägs upp och får högre lön

"De som kommer från Ericsson får nya jobb rekordsnabbt"
1:56 min

Antalet uppsagda tjänstemän som behövt hjälp av Trygghetsrådet för att hitta nytt jobb har ökat med drygt en femtedel under årets första kvartal.

Ökningen beror till stor del på Ericssons neddragning. 

– Det är i princip hela ökningen. Tittar vi på de underliggande siffrorna är det fortsatt en väldigt stark arbetsmarknad där de övertaliga eller uppsagda tjänstemännen minskar, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet. 

Under årets tre första månader sökte 3 379 uppsagda tjänstemän stöd av TRR Trygghetsrådet. Det är en ökning med drygt 600 personer eller 22 procent jämfört med förra årets första kvartal. 

Omställningsorganisationen drivs av fack och arbetsgivare tillsammans, och sedan den stora neddragningen på telekomföretaget Ericsson i december har TRR stöttat 1 772 tjänstemän därifrån. 370 av dem har fått nya jobb, enligt kvartalsstatistiken som Ekot har tagit del av. 

Vd Lennart Hedström säger att arbetsmarknaden för tjänstemän fortsätter att vara väldigt bra. 

– Det visar sig bland annat genom att de som kommer från Ericsson får nya jobb rekordsnabbt. Tittar man på Göteborg till exempel så är de uppe i 39 procent av dem som lämnade Ericsson som redan har fått nya jobb. 

Är det ovanligt starkt sug efter de uppsagda personerna på Ericsson? 

– Ja, det får vi nog säga och framför allt är det väldigt många, både myndigheter och organisationer, som är intresserade. Det är väldigt kvalificerade personer som kommer från Ericsson och de fångas snabbt upp på arbetsmarknaden. 

TRR ser också i siffrorna att var tredje uppsagd får högre lön på sitt nya jobb, det är fler än tidigare. 

– Det indikerar ju faktiskt att man under en period har varit anställd under sitt marknadsvärde. Det sätter fingret på frågan om den låga rörligheten på svensk arbetsmarknad, säger Lennart Hedström. 

Vilken analys gör ni av det? 

– Att byta jobb är ett alldeles utmärkt sätt om man vill få högre lön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".