Gunhild Wallin, C, ordförande för vård- och omsorgsnämnd Väster i Örebro.
Gunhild Wallin, C, ordförande för vård- och omsorgsnämnd Väster i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio/Arkiv
Vårdskandalen på Elgströmska huset

Gunhild Wallin (C) ångrar inte att kommunen tog över driften

Gunhild Wallin (C): "Det finns en arbetsstruktur som inte riktigt är sund"
2:41 min

Centerpartiet var det parti som var drivande i att ta över boendet från Attendo. På tisdagskvällen hade man ett möte där man bland annat diskuterade situationen på boendet.

Gunhild Wallin (C), ordförande för vård- och omsorgsnämnd Väster i Örebro, anser att det var rätt beslut att säga upp avtalet med Attendo och i stället driva boendet i kommunal regi.

– Man hade brister och levde inte upp till det man satt som kvalitet, så det var rätt när vi gjorde det övertaget. Det var helt riktigt, säger hon.

Men nu har det ju visat sig att det ändå blivit brister. Finns det något som ni kunnat göra annorlunda?

– Det kan man ju alltid fundera över, och det jag tror är att man har inte ordentligt från chefs- och ledningsnivå följt upp det här och hållit i, och vi kanske inte heller gick till botten med det som har varit grundorsakerna. Att det finns en arbetsstruktur som inte riktigt är sund, säger Gunhild Wallin.

En del av den personal som arbetade på boendet när det drevs av Attendo finns fortfarande kvar.

– Sedan finns det en del att jobba på, med chefsskapet, och det visar också den här utredningen. Att i styrning och ledning utav det dagliga arbetet, där finns det brister, säger Gunhild Wallin.

Läs mer: Äldre på Elgströmska huset har farit illa

Under Centerpartiets kretsmöte berättade Gunhild Wallin (C) vad som har hänt, hur det upptäcktes och vilka åtgärder man ska vidta. Bland åtgärderna som har gjorts nämner Wallin att man har stärkt upp på chefsnivå och att enhetschefen och sjuksköterskan är mer närvarande på avdelningen. Man har också förstärkt med personal från andra enheter, och gett personalen utbildning i måltidsriktlinjerna, säger hon.

– Särskilt i hur man ska ge extra mellanmål och mat när den enskilde så önskar det, säger Gunhild Wallin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".