Nerikes Brandkår, ekonomichef Helena Luthman, P-O Staberyd.
Nerikes Brandkår, ekonomichef Helena Luthman, P-O Staberyd. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Nerikes brandkår gjorde för få tillsyner förra året

Brandchefen: "Inte stolta över det"
1:17 min

Nerikes brandkår lever inte upp till sina egna målsättningar. När 2016 summeras har endast två av elva mål uppnåtts. Bland annat har det gjorts för få tillsyner.

Flera pensionsavgångar under början av förra året bromsade in verksamheten förra året, menar Helena Luthman som är ekonomichef på Nerikes brandkår.

– Ja, vi har haft ganska så stor omorganisation. Dels på grund av att vi har haft pensionsavgångar och sedan har vi också sökt om våra tjänster till stor del och det innebär att man byter plats med varandra och tar in nya människor vilket ger nya möjligheter men också att man tappar tid och lite kompetens, säger Helena Luthman.

Det är i Nerikes brandkårs årsredovisning för 2016 som man kan läsa att räddningstjänsten som har verksamhet i 8 av länets 12 kommuner endast uppnådde två av elva mål i fjol.

Bland annat gjordes alldeles för få tillsyner enligt lagen om skydd mot olyckor och om brandfarlig och explosiv vara.

– I det korta perspektivet så tror jag inte det gör så mycket. Däremot om det skulle vara så här för all framtid så skulle det påverka framtiden. Det är jätteviktigt för oss att ha greppet på de prioriterade objekten som vi har inom Nerikes brandkår. Vi har en målsättning på 350 tillsyner och vi har gjort 248, det är något som är för lågt och det är någonting som vi inte är stolta över utan det ska vi försöka reparera för framtiden, säger brandchef P-O Staberyd.


På vilket sätt kan det bli ett problem i framtiden?
– Det handlar ju i slutändan om brandsäkerhet. Om utrymning och att förhindra brandspridning. De kan också handla om möjligheterna för oss tillsammans med ett företag göra en bra och effektiv insats, säger P-O Staberyd.

Ekonomichef Helena Luthman hoppas på fler tillsyner i år.

– Vi har flera som är iväg på grundutbildningen för att kunna göra tillsyner så att förhoppningsvis kommer vi kunan göra fler tillsyner 2017, säger Helena Luthman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".