Robin Bengtsson på bilfirman i Kumla.
1 av 2
Robin Bengtsson dök upp på bilfirman i Kumla efter vinsten i Melodifestivalen. Foto: Ola Karlsson Widmark / Sveriges Radio P4 Örebro.
Johan Alkenäs, låtmakare från Örebro, som ligger bakom inte mindre än tre bidrag i kvällens andra Eurovision-semifinal.
2 av 2
Låtskrivaren Johan Alkenäs från Örebro, trippelt Eurovision-aktuell. Foto: Privat

Låtmakarens hattrick i Eurovision

Johan Alkenäs: "En bra schlager skiljer sig egentligen inte så mycket från en bra poplåt"
2:03 min

Johan Alkenäs, låtskrivare från Örebro, ligger bakom tre av bidragen i kvällens andra Eurovision-semifinal.

Örebroaren ligger tillsammans med låtskrivarpartnern Jacob Persson bakom både Serbiens, Bulgariens och Makedoniens bidrag.

– Vi skickade ju runt lite låtar, och sedan har vi ett kontaktnät sedan tidigare så vi visste ungefär vilken genre av låtar de här specifika länderna var ute efter. Sedan tog alla tre sig hela vägen till semifinalen.

Makedoniens bidrag beskriver Johan Alkenäs som en up tempo-låt med 80-talsstuk. Serbiens låt håller också ett högt tempo medan Bulgariens bidrag är mer av en ballad.

En bra schlager skiljer sig egentligen inte så mycket från en bra poplåt. Det ska vara "catchiga" refränger och man ska gärna kunna sjunga med efter en lyssning.

Tillsammans med låtmakarkollegan Joacim Persson har Johan Alkenäs skrivit låtar till bland andra Miley Cyrus, Selena Gomes och Darin. Hans låtar har också hörts i Melodifestivalen. Men kvällens tre bidrag är debut för Örebroaren i Eurovision.

Ikväll ställs de tre bidragen mot varandra i den andra semifinalen.

– Det hade förstås varit väldigt roligt om alla tre gick vidare, säger Johan Alkenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".