Leif Lexon är gruppchef på bedrägeribrott hos polisen i Örebro län.
Leif Lexon är gruppchef på bedrägeribrott hos polisen i Örebro län. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Vd-bedrägerier ökar – tiotal företag drabbade i Örebro län

Polisen: Handlar om stora summor
1:25 min

Ett tiotal företag i länet har blivit av med stora belopp i så kallade vd-bedrägerier. Det handlar om stora summor som företagen blivit av med och brotten är svårlösta.

Bedrägeriet går ofta till så att vd:n på ett företag mejlar ekonomichefen om en faktura som ska betalas, men i själva verket är vdn:s mejl kapat och det är alltså inte vdn som mejlar, och sedan är pengarna borta.

– Normalt sett, vid ett valt tillfälle så skickar man ett mejl om en expressbetalning som måste ske här och nu och mejlet ser ut som att det kommer från vd:n. Och ekonomichefen uppfyller chefens krav och betalar pengarna, oftast i euro som man ska betala till utlandet, säger Leif Lexon som är gruppchef på bedrägeribrott hos polisen i Örebro län.

Den här typen av så kallade vd-bedrägerier har ökat rejält. Och det är stora summor det handlar om för det tiotal företag som drabbats i Örebro län.

– Ja, det har ju handlat om mellan 400 000 kronor till 1,5 miljon kronor. Det är ju klart att det här är betungande för vissa av företagen när de inte har så stor omsättning och blir av med de här pengarna, säger Leif Lexon.

Samtidigt kan mörkertalet vara stort eftersom många skäms. Leif Lexon berättar om ett telefonsamtal från en anställd vid ett av de drabbade företagen i länet. Personen grät och kände stor skuld över att ha gått på bedrägeriet. Samtidigt är svåra brott att utreda, enligt Leif Lexon.

– I normala fall vet vi att de här pengarna går till Polen, de baltiska staterna och England framför allt. Det är klart att våra möjligheter att utreda brott i England är ju svåra. Vi kan ju begära med internationell rättshjälp att få reda på vart pengarna tagit vägen. De här ärendena tar oftast lång tid och resultatet är ganska skralt, säger Leif Lexon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".