Skolhuset i Unalakleet där Malvina Johnson från Närke undervisade i slutet av 1800-talet.
1 av 5
Skolhuset i Unalakleet där Malvina Johnson från Närke undervisade i slutet av 1800-talet. Foto: Arkiv: North Park University.
Missionärer från Missionsförbundets station i Unalakleet på utflykt i omgivningen. Foto från kring förra sekelskiftet.
2 av 5
Missionärer från Missionsförbundets station i Unalakleet på utflykt i omgivningen. Foto från kring förra sekelskiftet. Foto: Arkiv: North Park University.
Mary Ehrlander, professor i historia vid University of Alaska.
3 av 5
Mary Ehrlander, professor i historia vid University of Alaska. Foto: Mats Carlsson Lénart.
Yakutat, den plats i Alaska där Adolf Lydell från Täby i Närke anlände 1887 för att bygga upp en missionsstation.
4 av 5
Yakutat, den plats i Alaska där Adolf Lydell från Täby i Närke anlände 1887 för att bygga upp en missionsstation. Foto: Mats Carlsson Lénart
Don Bremner i Yakutat, lokalhistoriskt intresserad fiskare som minns de sista svenska missionärerna på platsen.
5 av 5
Don Bremner i Yakutat, lokalhistoriskt intresserad fiskare som minns de sista svenska missionärerna på platsen. Foto: Mats Carlsson Lénart

Adolf Rydell från Närke bland de första att missionera i Alaska

Missionärerna från Närke i Alaska
7:46 min

Folk från hela världen letade guld Alaska reste för att söka guld vid förra sekelskiftet. Men redan innan reste missionären Adolf Rydell från Örebro till Alaska.

Det var svenska Missionsförbundet som skickade ut 23-årige Adolf Rydell från Täby nordväst om Kumla till Alaska år 1886.

Han skulle upprätta två missionsstationer där. Och han var en av de första västerländska missionärerna i de här delarna av Alaska.

En annan person som reste till Alaska var Malvina Johnson som redan tidigt lämnade sitt hem vid Lillkyrka i Närke, och som blev missonär i Alaska under samma tidsepok.

Här kan du höra Mats Carlson Lenarts historia om Adolf Rydell och de andra missionärernas arbete. Missa inte bilderna heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".