Kabul.
Kabul. Foto: Rodrigo Abd /TT

Attack mot hjälporganisation från Örebro i Afghanistan

0:54 min

En tysk kvinna är död och en finsk kvinna befaras kidnappad i Afghanistans huvudstad Kabul. Båda kvinnorna arbetar för hjälporganisationen Operation mercy i Örebro.

Kidnappningen skedde i samband med en attack sent på lördagen, där en tysk kvinna och en afghansk säkerhetsvakt dödades.

– Den finska medarbetaren saknas fortfarande. En tysk medarbetare och deras afghanska säkerhetsvakt dödades i attacken, säger Operation mercy's talersperson Cathy Stanley till P4 Örebro.

Attacken inträffade sent på lördagskvällen lokal tid i Afghanistans huvudstad Kabul. Lokal personal hittade den tyska kvinnan och kontaktade organisationen i Örebro.

Organisationen hade inte mottagit några hot före gårdagens attack.

– Det var en helt vanlig dag. Vi hade inga indikationer på att något sådant här skulle hända, säger Cathy Stanley.

Afghansk polis, myndigheter och flera ambassader deltar i arbetet för att försöka hitta kvinnan.

– Vi har ingen information om vår medarbetare i nuläget, säger Cathy Stanley.

Finländska UD bekräftar att en medborgare kidnappats, men vill inte ge några ytterligare detaljer om ärendet.

– Den enda detaljen som vi kan ge i det här skedet är att det ännu inte finns någon information om kidnapparna, säger Karoliina Romanoff vid UD till Yle.

Kvinnan jobbar för den svenska biståndsorganisationen Operation mercy med huvudkontor i Örebro, som bland annat driver verksamhet i Afghanistan. 

Det var en helt vanlig dag. Vi hade inga indikationer på att något sådant här skulle hända.

En av kvinnorna arbetade med ett program för att öka läskunnigheten i landet. Den andra medarbetaren studerade lokalspråket dari medan hon väntade på att påbörja sitt uppdrag som assistent till organisationens country director.

Den finska medarbetaren hade varit i landet i några månader medan tyskan hade arbetat i Afghanistan i tio år.

Operation mercy har ett hundratal anställda i Afghanistan, varav tolv är utlänningar.

Scott Breslin, som arbetar för Operation mercy från Örebro, säger att man håller ett krismöte och bekräftar att en medarbetare försvunnit.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista