Föräldrar rasar över nya skolskjutsen i Lekeberg

1:04 min

Två bussbyten och 80 minuters hemresa istället för en kvart – det är flera skolbarns verklighet när skolskjutsen gjorts om inför skolstarten.

 – Jag tycker inte att det är rimligt att man ska behöva åka tre bussar varje dag man åker från skolan. Jag förstår inte hur man tänker, ingen vettig vuxen skulle acceptera det här, säger förälder Satu Sandberg som bor i Lanna.

De flesta barnen kommer i höst att få åka med Länstrafiken istället för med kommunens skolskjuts. För en del innebär det långa bussresor, och flera bussbyten för att ta sig hem från skolan. 

Det här är någonting som upprört föräldrar. Karin Simonsson är orolig för sin dotter som ska börja sjunde klass på Lekebergsskolan i höst. 

Vanligtvis tar bussfärden en kvart från Lanna till skolan i Lekeberg, vilket det gör på morgonen när det går en direktbuss. Men på hemvägen innebär förändringen två bussbyten mellan tre olika bussar – och en restid på 80 minuter.

 – Min dotter kommer få komma hem efter halv sex två dagar i veckan, det är under all kritik när man är tolv och ett halvt år, säger Karin Simonsson.

Håkan Söderman (M) är ansvarig politiker i Lekebergs kommun.

– Vi har inte beslutat exakt hur linjenätet ska ligga politiskt. Jag har krävt, "var är barnkonsekvensutredningen kring det här"? Det väntar jag på, säger han och fortsätter.

– Det här måste kunna lösas. Annars måste vi fundera på om vi ska göra ett nytt avtal.

Skolskjutsen är i grunden kommunernas ansvar, men en stor del av ansvaret läggs på Länstrafiken som samkör skolskjutsar och linjetrafik. Mats Gunnarsson är regionråd i Region Örebro län med ansvar får frågor som rör länstrafiken.

– Där det finns sträckor eller delar som inte fungerar bra får vi tillsammans med kommunen titta på om vi kan hitta en annan lösning. Alternativet är att gå tillbaka till separata skolskjutsar för vissa barn, säger Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista