Här tränar kriminalsökhunden Dennis på att hitta drunknade personer.
1 av 2
Här tränar kriminalsökhunden Dennis på att hitta drunknade personer. Foto: Carina Galanou Ipsonius.
De två kriminalsökhundar som finns i polisregion Bergslagen får träna när det finns en båt att låna.
2 av 2
De två kriminalsökhundar som finns i polisregion Bergslagen får träna när det finns en båt att låna. Foto: Carina Galanou Ipsonius.

Bergslagen – enda polisregion utan specialbåt för vattensök

1:32 min

Polisen i region Bergslagen, där Örebro län ingår, är de enda i landet som inte har en båt anpassad för sina kriminalsökhundar, de som bland annat söker efter döda människor.

Det innebär att de hundarna inte kan användas vid drunkningsolyckor.

Det här gör också att de två kriminalsökhundar som finns i Region Bergslagen inte kunnat komplettera sin utbildning för att leta efter drunknade.

Ann-Charlotte Sundkvist, polis och en av två kriminalsökhundförare i regionen är inte glad över det.

– Varje sommar har vi ju drunkningar där vi måste ta hjälp från andra regioner, för att hitta.

– Men det är ju det att allmänheten inte ska hitta före oss, fortsätter Ann-Charlotte Sundkvist, för det är ju en chock att hitta en kropp som flyter upp.

Polisregion Bergslagen (Örebro, Värmlands och Dalarnas län) har två kriminalsökhundar. Fördelningen över landet är i stort sett jämt fördelad.

Men att det saknas en specialbåt för kriminalsökhundarna i region Bergslagen gör att de två hundar som finns där, inte har kunnat komplettera sin utbildning med vattensök, det vill säga leta efter drunknade personer.

I dag får de träna sporadiskt när de har möjlighet att låna en båt, berättar Marrti Källmalm, den andra kriminalsökhundföraren i polisregion Bergslagen.

– Det är ju mängdträning och båt vi behöver, så vi har ju inte kunnat göra den träning vi behöver då vi saknar båt, utan vi får låna båt för att kunna träna.

Polisregion Bergslagen är en av de största till ytan i Sverige har även några av de största insjöarna i sitt område Vättern, Hjälmaren, Vänern och Siljan, för att nämna några, men ingen specialbåt så att polisen hundar kan söka i vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista