Nyfångade kräftor.
Nyfångade kräftor. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio.

Minskad kräftfångst i Vättern

0:46 min

Antalet fångade signalkräftor i Vättern kan komma att minska med 15 procent jämfört med i fjol.

Det visar en första prognos över årets fiske som Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) presenterar. Uppskattningen bygger bland annat på långa serier av klimatdata under olika stadier av en signalkräftas liv. I Vättern-modellen testades temperaturens betydelse för rommens överlevnad, rekryteringen, tillväxten och hur vuxna kräftor klarade vintern.


– Under 22 års tid har vi tittat på vad man utifrån temperatur kan förutsäga att det ungefär blir för fångster. Det är temperatur som handlar om allt från när kräftorna vi fångar idag var romkorn under mammans stjärt och fram till idag, säger Lennart Edsman forskare på SLU Aqua.

Rapporter från olika delar av landet tyder också på att det kalla vädret medfört att både kräftornas ömsningar och tillväxt släpar efter jämfört med ett normalår. Uppgifter från Finland talar om fångster som är endast 10-15 procent av det normala vid den här tiden på året.

Har ni någon rekommendation till kräftfiskare?
– Ja, vänta till slutet på Augusti, början på september om du vill ha bra kräftfiske. håll ut, vänta och fiska sent, säger Lennart Edsman.

Endast Vättern

För tre år sedan skapade SLU prognoser för ytterligare fem sjöar. Men i år uppdateras endast Vättern.

– Varje sjö måste ha en egen skräddarsydd prognosmodell där man får ta hänsyn till en rad olika faktorer. Men Vättern är intressant inte minst för att allmänheten har möjlighet att fiska under ett antal helger. Det vi räknar på är hur mycket kräftor i matstorlek som finns tillgängligt i sjön, säger Lennart Edsman, forskare på SLU Aqua.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista