Ljusnarsbergs kommunchef Bo Wallströmer framför nedskräpningen i Högfors.
1 av 3
Ljusnarsbergs kommunchef Bo Wallströmer framför nedskräpningen i Högfors. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio
Delar av skräpet i Högfors.
2 av 3
Delar av skräpet i Högfors. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio
Jens Råberg, miljöinspektör på Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen på sitt kontor.
3 av 3
Jens Råberg, miljöinspektör på Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio

Sophög i Högfors kan bli kvar på obestämd tid

"Största nedskräpningen som jag sett"
1:22 min

Ljusnarsbergs kommun anser att det inte gjorts tillräckliga utredningar om vem som skräpat ner, och att det därför är fel att kommunen ska städa bort skräpet.

Skräphögen är ungefär lika stor som en mindre sopptip och består av bland annat gamla dammsugare, kylskåp, kläder och nedbrunna delar från ett hus.

Det har nu gått tre år sedan Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen fick in en anmälan om nedskräpningen. Sedan dess har nämnden tillsammans med polis försökt ta reda på vem det är som skräpat ner på platsen, men inte lyckats få tag på de som man misstänker.

Samhällsbyggnadsnämnden har därför beslutat att det är kommunens ansvar att städa upp på marken, eftersom ingen annan ansvarig har kunnat hittas.

Bo Wallströmer är kommunchef i Ljusnarsberg. Han tycker att beslutet är fel, och att man inte ansträngt sig tillräckligt för att ta reda på vem som är ansvarig för nedskräpningen.

– Det är viktigt att man klargör ansvarsfrågan. I det här fallet vill ju inte vi som kommun lägga skattepengar på att städa upp på annans mark, om det inte är absolut nödvändigt.

Men enligt Jens Råberg, miljöinspektör på Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen, följer nämndens beslut praxis.

– Enligt lagen om gaturenhållning och skyltning så ligger det på kommunen när man inte når den som har skräpat ner.

Men Ljusnarsbergs kommun håller alltså inte med och har överklagat beslutet.

Nu ska Länsstyrelsen ta ställning kring huruvida Samhällsbyggnadsnämnden i det här fallet haft fog för sitt beslut. Samtidigt poängterar Länsstyrelsen att det alltid måste göras en bedömning av det enskilda fallet och att deras beslut kan dröja.

Så efter tre år är det fortfarande osäkert vem det är som ska ta bort skräphögen som idag är omkring tjugo gånger åtta meter stor.

Jens Råberg var där för tre år sen.

– Det var den största nedskräpning som jag sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".