polisen återanställningar före detta återanställa polis ambulanschef
Andreas på sitt nya jobb som ambulanschef. Foto: Anna Nyström / Jakob Norén Eriksson / Sveriges Radio

Före detta polis: Krävs mer för att få poliser att komma tillbaka

"Många av de bristerna jag såg hos polisen upplever jag inte överhuvudtaget på regionen"
1:23 min

Tidigare polisen Andreas tror att det krävs större förändringar för att få poliser som slutat att vilja återvända till myndigheten.

Polisen gör nu en nationell satsning på att få poliser som sagt upp sig att komma tillbaka till myndigheten.

Efter 12 år som polis började Andreas Norling i våras att arbeta som ambulanschef på Lindesbergs lasarett. En arbetsplats som han menar skiljer sig mycket från polisyrket.

– Det har varit en riktig boost, just att jag kommer till en i mitt tycke modern arbetsgivare som jobbar mycket med att skapa en attraktiv arbetsplats, synliggöra personal, mycket kommunikation och dialog.

– Många av de bristerna jag såg hos polisen upplever jag inte överhuvudtaget på regionen, säger Andreas Norling.

Från polisens sida hoppas man att viljan att bekämpa brottslighet och att göra Sverige tryggare ska räcka som motivation för tidigare kollegor att komma tillbaka till myndigheten. Andreas Norling däremot är övertygad om att det krävs mer än så för att poliserna som valt att lämna yrket ska återvända.

– Min uppfattning är att om du tagit det steget och klivit av den polisiära banan så krävs det en radikal förändring och ett väldigt bra erbjudande för att du ska få tillbaka poliser.

– Det är ett stort steg att byta arbetsgivare oaktat var du jobbar någonstans. Väljer du dessutom att gå ifrån den starka kollegialiteten och kamratskapen som finns inom polisen krävs något väldigt starkt för att komma tillbaka till det, säger Andreas Norling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".