Digital samtid väcker nytt intresse för scouterna

2:11 min

Efter flera år av dalande siffror väljer nu allt fler att bli scouter. Eva Karlsson är scoutledare i Örebro NSF Scoutkår där medlemsantalet ökat.

I helgen är det stort jamboree i Kristianstad i Skåne där över 11 000 scouter samlas och har läger tillsammans. Eva Karlsson kommer att åka dit tillsammans med sina scouter från Örebro. 

I Örebro NSF Scoutkår har man sett en ökning av medlemmar.

– Ja i vår scoutkår har vi öka de sista åren och det är jätteroligt, säger Eva Karlsson.

Hon tror att en anledning till den ökade populariteten kan vara att samhället blir allt mer digitaliserat vilket väcker en längtan efter något annat.

– Kanske föräldrarna önskar att barnen får komma ut och göra något annat helt enkelt, säger Eva Karlsson. 

Hon tror inte att barnen nödvändigtvis tycker det är roligare att vara på scouterna än att använda mobiltelefonen, men att det finns en social aspekt.

– Jag tror att de tycker mobiltelefoner är väldigt roligt också men det här kan vara ett bra sätt att lära känna nya kompisar i Sverige och världen

Även om trendkurvan för medlemskap i scouterna pekar uppåt just nu så handlar det inte om någon topp. 

– Nej, det är vi väl inte. Det har varit betydligt fler medlemmar. Jag tror det var som mest under 70-talet. Sen har det väl gått ned ett antal år. Men vi är väldigt glada att det vänder, säger Eva Karlsson.

Själv blev hon scout genom att hennes föräldrar var engagerade. Men sedan blev hon kvar.

– Jag har stannat kvar på grund av mina vänner runt om i världen. Och se ungdomar växa från att de börjat när de var 8 år tills de är i kanske 40-årsåldern, säger hon.

Det finns en stor internationell gemenskap bland scouterna, berättar Eva Karlsson.

– Absolut, scouter från hela världen är väldigt lika även om man är från olika länder och kultur, så har vi ett och samma mål: att göra barn och ungdomar redo för livet, säger hon.