Foto: Maria Eremo/Sveriges Radio
Foto: Maria Eremo/Sveriges Radio

Fyra personer smittade av TBE i Örebro län

"Rädslan tycker jag är rimlig"
1:21 min

Trots rekommendationer om att vaccinera sig mot TBE är gratis vaccinationer inte ett alternativ i Örebro län, enligt smittskyddsläkare.

Boende i Örebro län vaccinerar sig fortfarande mot TBE trots att sommaren närmar sig sitt slut.

Hittills i år har fyra personer insjuknat i TBE i Örebro län. Förra året var siffran sju varav en som avled i sjukdomen.

Smittskyddsläkaren Hans Fredlund förstår oron trots få fall hittills i år.

– Rädslan tycker jag är rimlig för att det här är en himla otäck sjukdom man får. Om man får den här svåra varianten, vilket de här fallen som vi registrerat är, så får man kvarstående men. Man blir inte helt frisk efteråt.

Hans Fredlund berättar att man kan få kvarstående men i form av förlamningar. Dödsfall är ovanligt, men det händer, säger han.

Han rekommenderar dem som vistas i obanad skog och mark att vaccinera sig, men att erbjuda kostnadsfria vaccinationer är inget alternativ för Örebro län, menar han.

Tina Moberg är sjuksköterska på Svea vaccin och har vaccinerat 20-30 personer mot TBE varje dag sedan drop-in kliniken öppnade i juni.

Hans Fredlund menar att det är en jättestor apparat att ge kostnadsfri vaccination till hela befolkningen. Han tror inte att det är ekonomiskt rimligt att göra.

– Det är skillnad mot såna där man vaccinerar barnen och sen är det klart liksom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".