2,4 miljarder till oseriösa assistansbolag i Örebro

6:14 min

Pengarna som ska gå till svårt funktionshindrade har gått till allt från lyxbilar till terrorresor i Irak och Syrien, rapporterar SvD.

Omkring fyra miljarder kronor av svenska skattemedel har betalats ut till oseriösa assistansbolag. I flera fall har bolagen kunnat plocka ut pengar i tio år innan utbetalningarna stoppats, rapporterar Svenska Dagbladet.

Mer än hälften av skattepengarna, 2,4 miljarder kronor, ska ha betalats ut i Örebroområdet.

Enligt tidningen har pengar, som ska gå till svårt funktionshindrade, i vissa fall i stället gått till att finansiera dyra boenden, höga löner, lyxbilar och till och med terrorresor till Syrien och Irak.

– Det allvarligaste här är att det är en stor risk för brukarna att assistans inte utförs, det är därför vi har stoppat utbetalningarna, säger Linus Nordenskär, nationell samordnare på Försäkringskassan till P4 Örebro.

Det här har pågått i flera år, varför har man inte stoppat det tidigare?

– Vi har stoppat utbetalningar till bolag sedan ett år tillbaka. Vi har fått tydligare direktiv från regeringen att vi måste ta i med hårdhandskarna mot oseriösa och kriminella aktörer.

 Vad är det företagen gjort som är brottsligt?

– Rent generellt är det faktiska företrädare som kanske inte finns i styrelsen på pappret. Det är de företrädarna som framträder i våra utredningar i flera av de här bolagen: 

– Man har höga skatteskulder, konkurser, och därför inte varit de personer som ansökt om tillstånd. Då har man någon nära anhörig eller släkting som ansökt om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg. 

Vad gäller pengarna, vad är det brottsliga där?

– Rent krasst är det att assistans inte utförs för de timarvode vi betalar ut. Sen finns det naturligtvis exempel där assistans utförs, men självfallet så är det betydande summor som gått till fel person och fel ändamål.

Angående att pengarna gått till terrorresor har Försäkringskassan, enligt Linus Nordenskär, inga indikationer på att det förekommit i sina egna utredningar. 

Att hälften av bolagen som Försäkringskassan stoppat utbetalningar till har sitt säte i Örebro, tror Linus Nordenskär har att göra med en tidigare uppmärksammad rättegång. 

– Det var för tre-fyra år sedan, och när företaget lade ner försvann brukarna till andra bolag med säte i Örebro, säger Nordenskär och fortsätter:

– Man har fortsatt en oseriös verksamhet, vi har stoppat flertalet bolag som har anknytning till det tidigare bolaget.