Nybygget i Lillån kanske kan påverka Trafikverket

1:21 min

Boende utmed rv 50 genom Lillån i Örebro, har länge försökt få ner hastigheten i den olycksdrabbade korsningen.

Det byggs nytt i stor skala i Lillån norr om Örebro. Nu hoppas boende att det ska innebära att Trafikverket bygger en bättre korsning. En 50-sträcka, rondell eller vad som helst som kan få trafikanterna på riksväg 50 att sakta ned och respektera rödljusen.

Enligt Lillåborna håller trafikanterna snarare 90 kilometer i timmen än de 70 som det står på skyltarna. Och trafikanterna gasar ofta istället för att bromsa vid trafikljusen i korsningen. Samtidigt är sikten skymd för de som vill ta sig över.

Örebro kommun kan inte göra mycket mer än att försöka påverka Trafikverket tillsammans med de boende, säger trafikplaneraren Kristoffer Öhlund.

På Trafikverket säger planeraren Thomas Holmlund att vägen är en nationell väg där transporterna prioriteras.

Man tror heller inte att sänkta hastighetsgränser eller kameror har någon större effekt. Att förare bryter mot lagen är en fråga för polisen, står det i ett av svaren till de boende. Polisen å sin sida förespråkar en rondell.

Det dock inte alldeles mörkt, någon slags justering av rödljusen ska ha gjorts för att göra korsningen säkrare, och Trafikverket kommer att titta bland annat på Lillåkorset i en kommande så kallad åtgärdsvalsstudie.

Samtidigt byggs det för fullt i området vilket kanske kan få Trafikverket att tänka om.

Blir det en kraftigt ökad trafik på platsen kan Trafikverket behöva tänka om. Så nu hoppas Lillåborna på sina nya grannar och högst upp på önskelistan står en rondell.