"Det gäller att vara skärpt så man inte gör misstag"

1:22 min

Trafiken är den största faran för vägarbetare i länet, arbetsmiljön är viktig – och för vägarbetare är den bullrig och osäker.

– Det gäller att vara skärpt själv också, sen gäller det att bilister följer de skyltar vi satt ut, säger Anton Westerlund som är en av vägarbetarna vid Axbergshammar på Riksväg 50.

Att jobba längs vägen är en utsatt roll. Nijaz Mehmedovic som är projektledare på Skanska säger att de försöker med alla medel att vara så tydliga som möjligt, så att bilister ska sakta ner vid vägarbetet.

– Trafiken är den största risken vi har och vi har försökt göra de åtgärder vi kan genom att sänka hastigheten, bygga barriärer vid sträckan och linjemåla. Oftast sköter sig folk, menar Nijaz.

Har du själv varit med om någon olycka? 

Ingen olycka men nära inpå, även om bilarna åker i 50 km/h så upplevs det väldigt farligt, säger Nijaz Mehmedovic. 

Det är farligt och otrevligt för vägarbetarna att jobba vid stora vägar och önsketänkande vore om dom skulle få jobba ostört men det är det svårt när vägarna är så tungt trafikerade.

– Vi hade ju såklart föredragit att jobba utan trafik, men det går inte på en sådan här trafikerad sträcka, säger Nijaz.

Vägsträckan mellan Axbergshammar och Lilla mon byggs om till en mötesfri väg med mitträcke, ett arbetet beräknas pågå till hösten 2018.