försäkringskassan assistans fusk assistansfusk
Foto: Hasse Holmberg/TT / FREDRIK SANDBERG/TT / Helena Broström/Sveriges Radio / Kollage av Sveriges Radio.

Så funkar assistansfusket i Örebro

Reporter Katarina Höije: En del av pengarna har inte gått till assistans
3:51 min

Dömda brottslingar kan fortsätta driva assistansbolag och plocka ut miljoner i skattemedel. Vår reporter Katarina Höije förklarar hur de jobbar.

I går kunde vi höra att oseriösa assistansbolag i Örebro har fått 2,4 miljarder i skattepengar. Pengar som ska gå till assistans till personer med stort behov av stöd och hjälp i vardagen.

En del av dessa pengarna har gått till allt från lyxbilar, höga löner och dyra boenden till i vissa fall till terrorresor i Irak och Syrien. Detta enligt en rapport från Finansinspektionen.

Reporter Katarina Höije har tittat närmare på dessa assistansbolag.

Vad handlar det här myglet om?

"Det är ett tiotal bolag med verksamhet i Örebro eller som är baserad här som erbjuder assistans till personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten drivs med skattemedel.

När jag och kollegan Magnus Norström har tittat på det här visar det sig att personerna bakom bolagen misstänks för, eller har dömts för, grova skattebrott, mutbrott och dataintrång.

Några har även dömts till längre fängelsestraff och deras tillstånd att bedriva assistans har dragits in. De har fått näringsförbud men de återkommer ständigt i nya bolag med andra personer i styrelserna.

Bolagen bedriver assistans men fuskar till sig mer ersättning från Försäkringskassan. 

Det här kan företagen bland annat göra genom att redovisa kostnader för personal som inte arbetar hos dem. Man kan också ha anställda som får lön utbetalad som sen betalar tillbaka den till företaget. Där kan man se på vissa av företagen att en väldigt stor del av omkostnaderna är personalkostnader. "

Vad är det för pengar?

"I grunden är det skattemedel som betalats ut via Försäkringskassan.

Försäkringskassan betalar en timschablon till alla assistansanordnare. 2016 låg den på 288 kronor per timme. Tanken är att 87 procent ska gå till assistenternas lönekostnader. Men det här sällan fallet bland de privata företagen. I ett exempel står personalkostnaderna för 95 procent i ett företag som omsätter 11 miljoner, alltså 10,6 miljoner."

Vad är det för människor som driver dessa bolag?

"I flera fall rör det sig om personer som misstänks för grova skattebrott och bokföringsbrott. Några är välkända inom assistansbranschen i Örebro. De har tidigare drivit assistansföretag men fått tillståndet att bedriva assistans indraget av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

De här personerna återkommer i flera bolag. De startar nya bolag som får tillstånd att bedriva assistans där dessa personer inte nödvändigtvis syns utåt. Andra personer sitter i styrelsen eller står som verksamhetsansvarig.

Till exempel har vi granskat ett fall där ett företag "lånat" identitet och personnummer av en privatperson som varken har några kopplingar till företaget eller personerna bakom det.

Några av personerna driver andra företag inom andra branscher i Örebro men har byggt sig en förmögenhet via assistansbranschen.

Företag kan gå från en omsättning på en halv miljon kronor till 11,5 miljon kronor på ett år."

Hur kan detta få pågå?

"IVO som ger tillstånd för att bedriva assistans säger att de är ganska hårda kraven för att få tillstånd. De som startar bolaget ska inte ha några domar på sig, de ska tidigare ha drivit företag och helst ha erfarenhet av att bedriva assistans.

Vi har hittat exempel på assistansföretag där personerna bakom bolaget dömts för skattebrott – i ett fall till fängelse eller är misstänkta för brott. Det är dessutom tydligt att personerna som sitter i styrelsen eller verksamhetsansvarig inte har mycket med företaget att göra.

Nu har Försäkringskassan börjat granska dom här bolagen - tiotal företag som anmälts till IVO i år. Utredningarna tar tid och så länge de pågår kan företagen fortsätta sin verksamhet."

Vet vi om det är något på gång för att stoppa det här?

"Försäkringskassan har ett 40-tal utredare som enbart jobbar med att stoppa fusket inom assistansbranschen. Även IVO har fått ökad resurser - bland annat granskas personer som vill bedriva assistans hårdare enligt myndigheten, men där har vi inte sett någon större effekt än."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".