Personer som utreds för brott fortsätter bedriva assistans i Örebro

0:47 min

Personer som utreds för bokföringsbrott, dataintrång och mutbrott när de drev assistansföretag, fortsätter att bedriva verksamhet i Örebro.

En örebroare, som förekom i en assistanshärva 2013 där en person dömdes för grovt skattebrott, bedriver idag assistans för ett tiotal personer.

Företaget är enligt Försäkringskassan bara ett i raden av flera oseriösa assistansbolag i Örebro som har fått 2,4 miljarder i skattepengar, pengar som ska gå till assistans till personer med stort behov av stöd och hjälp i vardagen. Men istället har en del av pengarna gått till lyxbilar, höga löner och dyra boenden.

Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till företagen. Men det hindrar inte att personerna startar nya företag med andra personer i bolagsstyrelsen, personer som inte har något med verksamheten att göra. I ett fall har det startats ett bolag i Örebro där man använt sig av en stulen identitet.

Riskerna är små, och vinsterna höga. Örebroarens företag ökade omsättningen från en halv miljon kronor till 11,5 miljoner 2016.