Ingen ursäkt från Örebro kommun

1:32 min

Örebro kommun tänker bestrida det skadestånd på närmare en miljon kronor och den ursäkt som man avkrävs av barnomsorgsföretaget Nanny Belle.

I juli i år inkom ett skadeståndskrav från barnomsorgsföretaget Nanny Belle till Örebro kommun. Förutom en summa på en miljon kronor vill företaget att kommunen går ut offentligt och ber företaget om ursäkt. Nanny Belle kräver också att kommunen uttalar förtroende för företaget.

Företaget menar bland annat att Örebro kommun ställt otydliga krav och kommit med felaktig information, vilket försvårat möjligheten för Nanny Belle att bedriva sin verksamhet.

Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro, säger att han inte är orolig över kraven och att han inte ser någon anledning till varför kommunen ska be om ursäkt. 

– Jag har respekt för att man kan vara missnöjd med både regelverk och bemötande. Men att det skulle rendera i ursäkter och skadestånd, där står jag upp för skattebetalarna och deras slantar, säger Kenneth Nilsson.

Jag står upp för skattebetalarna och deras slantar.

– Den generella bilden jag har är att Nanny Belle har hanterats som alla andra verksamheter som är fristående i Örebro kommun utifrån gällande regelverk.

Så kommunen kommer att bestrida det här skadeståndskravet?

– Än så länge är det inga politiker som har läst den här handlingen men jag lutar mig mot tjänstemannabedömningen. Den är gjord av våra jurister och dem litar jag på. Bilden idag är att vi kommer att bestrida det här skadeståndskravet.  

– Om man erbjuder en verksamhet som riktar sig mot barn, där skattebetalarnas pengar används som smörjmedel, får man nog leva med att politiska beslut och granskning av kommuner och andra myndigheter är en del av den verksamheten, säger Kenneth Nilsson.

Men att driva rättsprocess, nej vi står en bit ifrån där jag menar att kommunen ska be om ursäkt.

– Utifrån den bedömning som är gjord av våra tjänstemän är det här en rättstvist som Örebro kommun inte är bekymrad över.