Polishuset Örebro.
Polishuset i Örebro. Foto: Veronique Slottberg/Sveriges Radio

Så många poliser vill tillbaka till yrket

HR-chef: Förändring är ingenting vi gör över en natt
2:44 min

Totalt 50 ansökningar har kommit in över hela Sverige efter polisens annons som ska locka tillbaka poliser som slutat.

 – Jag tycker att det är en ganska bra start, vid de flesta rekryteringar så trillar de flesta ansökningar in de sista dagarna, säger Maria Kihlstrand, som är HR-chef hos Polisenregion Bergslagen. 

Polisen i Sverige har sedan en tid tillbaka startat ett projekt där man försöker återanställa poliser som slutat.

Anställningsansökan slutar den 31 augusti och har nu pågått i ungefär 2 veckor, hittills har det kommit in drygt 50 ansökningar i hela Sverige. 

P4 Örebro har tidigare träffat en före detta polis som sadlat om till ambulansförare i Lindesberg, som säger att det krävs en "radikal förändring" om man ska lyckas med projektet att återanställa poliser.

– Det finns ju många anledningar till varför man valt att sluta som polis, det mesta är väl arbetsvillkoren. Där pågår en uppvärdering av polisyrket och det står högt på agendan för oss som arbetsgivare, menar Maria Kihlstrand.

Bland annat menar Kihlstrand att man genom att bli fler poliser kommer kunna förbättra arbetsmiljön, samt framhåller hon de lönesatsningar som gjorts under de senaste åren.

– Men den här förändringen är ingenting vi gör över en natt, det är ett långsiktigt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".