Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
kortpodd P4 Örebro assistansfusket assistans assistansbolag ATS Fahlander fusk Försäkringskassan
Foto: Illustration av Elin Häggberg/Sveriges Radio

Kortpodd: Assistansbolagen och skattemiljonerna

Kortpodd från P4 Örebro: Assistansbolagen och skattemiljonerna
8:12 min

Assistansbolag som tjänat stora pengar på skattemedel från Försäkringskassan är inget nytt i Örebro. Från 2003 till i dag: utredningar, åtal och fusk.

I denna kortpodd från P4 Örebro berättar vi om företagsägarna, utredningarna, härvorna och domarna som omgärdat assistansbolagen i Örebro. 

Pionjärer gjorde sig en förmögenhet 

Redan för nästan 15 år sedan började det uppmärksammas att det gick att tjäna stora pengar på personlig assistans i Sverige. En pionjär var Mikael Fahlander som med sin kompanjon Ibrahim Kadras startade Assistansia, Sveriges största koncern inom personlig assistans. Bolaget drevs från Örebro. 

Fahlander och Kadras gjorde sig en ordentlig förmögenhet på företaget, vars intäkter alltså var skattepengar. 

Granskades och upptaxerades

2012 granskade Skatteverket Mikael Fahlander och Ibrahim Kadras försäljning av Assitansia. De misstänkte att en miljard kronor kunde ha förts till Luxemburg.

2016 upptaxerades Fahlander med 8 miljoner eftersom han enligt Skatteverket undvikit skatt genom att låna ut pengar till sig själv via bolag i Luxemburg.

Assistanshärvan i Örebro

2013 så uppdagades den så kallade Assistanshärvan i Örebro. Personer i företaget ATS Assistans i Örebro, med en omsättning på 69 miljoner, misstänktes för bland annat grovt bidragsbrott och grovt skattebrott.

I åtalet mot vd:n, en 40-årig Örebroare, hävdade åklagaren att assistansbehovet för 15 brukare på åtta olika orter överdrivits. Att mer tid skrivits in än vad personerna verkligen fått assistans. Vd:n dömdes till två års fängelse. En annan medarbetare dömdes för medhjälp till skattebrott. 

De andra 15 personerna som åtalades för bidragsfusk friades. Fallet överklagades till hovrätten som fastslog tingsrättens dom. Därefter skedde även en överklagan till högsta domstolen som valde att inte ta upp fallet. 

Personer iblandade i ATS driver idag ett nytt assistansbolag i Örebro. I juli 2017 anmälde försäkringskassan företaget och utbetalningarna från försäkringskassan har dragits in.

Fler företag anmäls för fusk 

Under 2016 anmäldes tio assistansföretag i Örebro av Försäkringskassan efter misstankar om oegentligheter.

Det är IVO, inspektionen för vård och omsorg, som drar in företagens tillstånd att bedriva assistans. 

Här kan du läsa mer om hur dömda brottslingar kan fortsätta driva assistansbolag.

Fakta

Så funkar personlig assistans i Sverige

Den som har en funktionsvariation som innebär stora behov av hjälp i vardagen kan bli beviljad personlig assistans.

Hjälpen mäts i timmar, för varje beviljad assistanstimme får brukaren 288 kronor.

Brukaren väljer själv vem som ska ge hjälpen. Hen kan anställa någon själv, vända sig till kommunen eller ett privat assistansbolag.

Väljer man att vända sig till kommunen eller ett assistansbolag så kan man skriva över pengarna så att utbetalningen av ersättning går direkt till kommunen eller företaget.

Ofta är det en anhörig till brukaren, särskilt när det gäller barn, som anställs av bolaget för att utföra assistansen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".