Assistanshärva har kopplingar till känd företagare i Örebro

1:00 min

Det Örebroföretag som åren 2015 och 2016 fick över sju miljoner kronor av Örebro kommun för att bedriva assistans har kopplingar till en känd företagare i Örebro.

Företagaren äger flera verksamheter i Örebro. 2014 utökade man verksamheten med ett assistansbolag.

2016 stoppade Försäkringskassan utbetalningarna till företaget efter misstankar om bland annat mutbrott och dataintrång. Företagets VD ska ha försökt få en anställd på Försäkringskassan att ta fram sekretessbelagda uppgifter om personer med assistansersättning.

Han ska bland annat ha uppvaktat den anställde med blommor och erbjudit personen en tjänst inom verksamheten i Örebro. Målet var att locka brukare, personer med funktionsvariationer som har rätt till assistansersättning till företaget.

Polisutredning pågår

Företaget misstänks också ha mutat och skrivit svartkontrakt med en förälder till funktionshindrade barn, där mamman skulle vara assistent till barnet och lovades 80 000 kronor i lön om hon valde att anlita bolaget.

P4 Örebro har pratat med företagaren som menar att kontraktet som företagaren ska ha skickat till brukarens anhörig, och som Försäkringskassan kommit över, är en förfalskning. Han vill inte kommentera fallet vidare så länge utredning pågår.