Illegal streetrace-tävling i Örebro lockade många

4:04 min

Ett 100-tal åskådare tog sig ut till de illegala tävlingarna som hölls på allmän väg, bland annat vid Bista-Pilängens industriområde och i Bettorp.

Hittills i år har det genomförts fem streetrace-tävlingar i Örebro. Arrangemangen har en stor och entusiastisk publik, trots att tävlingarna saknar tillstånd.

– Vi har varit här flera gånger och det har varit väldigt roligt och intressant, säger en ung man i publiken som är på plats tillsammans med sina vänner.

Tycker du att det finns något problem i att det är olagligt?

– Du har rätt i att det är olagligt men det är som en sport. Hade de kört på en bana hade det inte varit lika olagligt, säger han.

Flera av åskådarna berättar att streetrace-tävlingarna är ett sätt att träffa vänner och bekanta och att gemenskapen kring tävlingarna är viktig.

Polisen säger att tävlingarna är illegala och att man försöker stävja dem. 

- Det är ju olagligt, det är inte okej. Vi ställer oss negativa till att det genomfördes, säger Annika Laestadius, chef över polisområde Örebro. 

Var ni på plats?

– Nej, jag har inte hört att vi varit på plats. Uppdraget var att försöka hitta dem, vi visste inte att de skulle genomföra det på riksväg 50.

Annika Laestadius säger att polisen fått veta att samlingsplatsen eventuellt skulle vara vid Eurostop.

– Men antingen har vi inte hittat dem eller så har vi inte hunnit dit på grund av andra jobb.    

Eftersom tävlingarna sker på allmän väg brukar arrangören spärra av vägen. Då ställs en bil i vardera änden av vägen för att inte annan trafik ska komma emellan. Så gick det till vid ett av loppen på riksväg 50 vid Bettorp på lördagskvällen.

– I och med att det inte var några bilar bakom känns det som att det var säkert gjort. Hade det varit fler bilar på ingång så hade de inte spärrat av vägen. Man tänker mycket på säkerheten, säger en man i publiken som tidigare varit förare men som nu är med som åskådare.

Arrangören till tävlingen menar att man kör streetrace på allmän väg eftersom det saknas lagliga banor i Örebro. Han menar också att regelkraven för vanlig racing är för höga.

Vi har full förståelse för att polisen ska göra sitt jobb.

– Ja vi saknar tillstånd. Vi bryter mot lagar så vi har full förståelse för att polisen givetvis ska göra sitt jobb.

Varför är det viktigt att hålla tävlingarna på allmänna vägar, som vi delar tillsammans?

– För att det finns inga andra sträckor som vi kan använda. Kan du visa en bana i Örebro?

Tävlingarna hålls enligt ett system där man kvalificerar sig i omgångar och slutligen till final. Under kvällen är förarna ivriga att komma iväg.

– Just när man åker upp till startlinjen är det alltid spännande, och kanske lite nervöst, berättar en förare. Han fortsätter:

– Man tar med allt man har lärt sig och försöker köra det på de här få sekunderna och köra så snabbt man bara kan. Det är riktigt kul.

Det blev en lång väntan för publiken i lördags. Tävlingarna drog ut på tiden eftersom det regnade och man ville undvika att köra på blött underlag.

Vid 22.30-tiden avbröts tävlingen av arrangören.

– Moder natur är inte med den här kvällen. Man kan av säkerhetsskäl inte köra när det är regn. De spinner med alla hjul redan när det är torrt och då blir det farligt, berättar han.