Helena Vilhelmsson, Vätternvattnet
Helena Vilhelmsson, oppositionsledare för centerpartiet i Nora, tycker inte att Vätternvattenprojeket är ett ämne för folkomröstning. Foto: Sveriges Radio

Alliansen vill inte se folkomröstning om Vätternvattnet

Under informationsmötet höjde Norabor röster om folkomröstning angående att vara med i Vätternvattenprojektet – något Alliansen inte stöttar.

Under måndagens informationsmöte i Nora angående storprojektet som ska förse länets kommuner med vatten från Vättern i framtiden, framkom en del kritik.

Flera Norabor,som motsatte sig en gemensam vattenledning från Vättern, lyfte förslaget om att frågan borde vara ett ämne för folkomröstning. 

Men Alliansen i Nora meddelar nu att man inte stöttar en folkomröstning i frågan om kommunen ska går med i projektet Vätternvatten.

Oppositionsledaren Helena Vilhelmsson (C) tycker det är fel väg att lägga ansvaret för en svår fråga på andra än politikerna.

– Vi är valda för att ta beslut, säger Helena Vilhelmsson.

Samtidigt berättar Vilhelmsson att hon är också kritisk till att kommunledningen i dagens läge inte har tagit fram underlag till hur Nora Kommun skulle göra, om man inte tar dricksvatten från Vättern.

En namninsamling för en folkomröstning är gjord i Nora, det krävs att mer än en tredjedel av kommunfullmäktige säger ja till en folkomröstning för att den ska bli av. För att stoppa en folkomröstning måste två tredjedelar säga nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".