Lotta Olsson
Lotta Olsson (M) påstår att hon inte kände till bakgrunden till bilden innan hon kommenterade. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Lotta Olsson (M) ångrar uppmärksammade twitterinlägget

"Det var ju klantigt av mig"
3:37 min

Moderate riksdagsledamoten från Örebro twittrade om bilden på Rossanna Dinamarca (V) iförd en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker".

Den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson från Örebro skrev ett uppmärksammat inlägg på Twitter, där hon kommenterar en två år gammal bild på vänsterpartisten Rossana Dinamarca iförd  en t-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015".

I inlägget skriver Lotta Olsson "Väljer man att posera på det här sättet med en sådan t-shirt måste man väl ha för avsikt att bli "sexualiserad".

Men Olsson påstår nu sig i efterhand inte ha känt till bakgrunden till bilden på Dinamarca innan hon skrev inlägget.

Upprinnelsen är att Katerina Janouch lade ut en bild på vänsterpolitikern där hon poserade i t-shirten på en strand.

T-shirten som Dinamarca bar, hade Dinamarca i själva verket fått från Nyheter24, med motiveringen att hon stod upp mot rasism efter att ha uttryckt "du är inte min talman", till Sverigedemokraten Björn Söder.

 – Jag hade inte tänkt ge mig in i någon genusdebatt över huvud taget, jag är bara fascinerat över hur man kan dra någon i olja och fjädrar för ett sådant inlägg, kommenterar Lotta Olsson (M), om sitt inlägg.

Kan man inte räkna med sådana reaktioner om man inte tar reda på sammanhäng och kontext innan man uttrycker sig?

– Ja, det var ju klantigt av mig, men jag har ju reagerat på bilden och inte debatten bakom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".