Taxibilar vid Örebro station. Bilarna har inget med helgens händelser att göra.
Taxibilar vid Örebro station. Bilarna har inget med helgens händelser att göra. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Få anmäler sexbrott vid taxiresor – många fall leder inte till åtal

Föraren spärras medan polisutredningen pågår
1:58 min

En taxiförare misstänks för att ha utsatt en kvinna för sexuella ofredanden genom att bland annat tafsa på henne under en resa till Kumla.

Händelsen är polisanmäld och kvinnan har berättat om händelsen på sociala medier.

– Det första vi gör att vi spärrar föraren i väntan på polisutredningen. Sedan ser vi till att den information som finns i våra system säkras, till exempel hur bilen har kört och när föraren har hämtat upp och släppt av kvinnan, för polisens utredning, säger Per Wadstedt VD för Cab online region Öst som äger Örebro läns taxi, det bolag som kvinnan åkte med.

Taxibolagen säger sig ta problemet med sexuella ofredanden i taxibilar på stort allvar. Men ofta gör de sig bara av med förare som döms, och många fall leder inte till åtal.

– Det enda vi kan göra då är att ringa hans tidigare taxibolag. Har han inte gjort något eller är straffade tidigare är det det enda vi kan göra, säger Per Wadstedt.

Vad händer med föraren om han är skyldig?

– Då dras hans taxiförarlegitimation in, och om han skulle få tillbaka den är han inte välkommen tillbaka till oss, säger Per Wadstedt.

Hittills i år har Transportstyrelsen återkallat 202 taxiförarlegitimationer på grund av brott. Det går inte att se vilken typ av brott som chaufförerna har dömts för i myndighetens register. Många anmälningar leder dessutom aldrig till åtal.

Det gör att många drar sig för att anmäla, tror Örebropolisen Fredrik Malm.

– När ord står mot ord är det många som känner att det inte är lönt att anmäla.

Örebropolisen har fått in ett 60-tal anmälningar om sexuella ofredanden bara i år. Flera av händelserna har skett sent på kvällen och i nära anslutning till krogar och nattliv. Däremot går det inte att säga om de har skett i samband med taxiresor.

Något som skulle kunna göra taxiresor säkrare är kameror i taxibilar, menar Fredrik Malm.

– Det skulle underlätta både polisens arbete och också göra resan säkrare för kunden. Jag tror också att det skulle leda till att fler anmäler eftersom det finns bevis i form av inspelning. Dessutom kan det fungera avskräckande.

Örebro läns taxi har kameror som filmar på- och avstigning, men inte hela resan.

– Vi har gjort bedömningen att det skulle vara en alltför stor inskränkning i våra kunders integritet, säger Per Wadstedt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".