Helena Löwdahl vann pedagogiskt pris
Helena Löwdahl som är pedagog på förskolan på Adolfsbergsskolan vann Örebro kommuns pedagogiska pris. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio

Helena Löwdahl vinnare av pedagogiskt pris

"Helt overkligt, det går inte att beskriva"
0:39 min

Fritidspedagogen Helena Löwdahl som arbetar i förskoleklass på Adolfsbergsskolan fick motta prissumman på 15 000 kronor.

 – Helt overkligt, det går inte att beskriva. Jag började skaka, tårarna fanns ju där och jag tänkte "det här händer inte", säger Helena Löwdahl strax efter att hon fått beskedet.

I år blev det fritidspedagogen Helena Löwdahl som fick ta emot priset i kategorin grundskola/grundsärskola/fritidshem.

Till vardagen arbetar hon i förskoleklass på Adolfsbergsskolan, vilket innebär att hon varje år får en ny klass att ta hand om. 

– Ja, så har det varit nu sista åren. Jag har startat 23 olika grupper, och jobbat i 38 år. 

Hur är det att börja om på nytt hela tiden?

– Det är ett fantastiskt år, att träffa dem när de kommer till skolan. Att se deras glädje och se dem träffa alla nya kamrater, säger Helena och fortsätter:

– Men när man vet att man inte ska följa dem i ettan och tvåan, så får man börja skjuta bort dem på våren, så är det. Det är ett underbart år.

I motiveringen till att just Helena Löwdahl skulle motta priset gick det att läsa följande: 

 ”Du skapar med ditt engagemang en stolthet över skolan och en tro på den egna individens möjligheter att utvecklas. Ditt sätt att möta elever, vårdnadshavare och kollegor lägger en stabil grund av tillit och tro för lärande över alla gränser. Du får andra att vilja prata med inte bara dig utan varandra vilket är en förutsättning för kreativa samarbeten mellan arbetslag och skolformer.” 

Örebro kommun delar ut pedagogiskt pris i tre sammanlagt kategorier för att främja pedagoger i kommunen som gör skillnad. 

Priset i kategorin gymnasieskola/gymnasiesärskola delades ut på Lärardagen den 10 augusti och gick till Anna-Eva Olsson, lärare på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade, Tullängsgymnasiet. Förskolans pris kommer att delas ut 30 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".