Jens Gärskog, Gatuingenjör
Jens Gärskog, Gatuingenjör på Örebro kommun berättar om den nya tysta gatan. Foto: Alexander Carlsson/Sveriges Radio P4 Örebro

Ny vägsten ska göra gata tystare

Målet är att sänka bullernivån med fem decibel
1:50 min

Nästa vecka påbörjas arbetet med att lägga en tystare beläggning på 600 meter av den norra delen av Östra Bangatan.

Det är ytterligare ett vägarbete på gång i centrala Örebro men den här gången görs det inte för normalt underhåll utan för att försöka få ned ljudnivån från trafiken.

Under nästa vecka börjar arbetet med att lägga en ny beläggning på 600 meter av den norra delen av Östra Bangatan.

– Det är för att sänka bullernivån, säger gatuingenjör Jens Gärskog.

Målet är att sänka bullernivån med fem decibel.

– Vi har fått in mycket klagomål på buller just på den här sträckan. Efter att ha provat alla andra tänkbara bullerdämpande lösningar – vi har redan bullervall och bullerplank tänkte vi att då får vi prova det här, säger Jens Gärskog.

Den nya beläggningen har en mindre sten.

– Med den här typen av ballast kan man ha en mindre sten eftersom den passar för den typen av fordon som trafikerar vägen.

Även hastighetsbegräsningen på vägen spelar in.

– Vid lägre hastigheter under 50 kilometer i timmen är motorljudet det största problemet. Då gör inte en annan vägbeläggningen någon skillnad, säger Jens Gärskog.

Han berättar att det dock kan komma bli aktuellt att sänka hastighetsbegränsningen på Östra Bangatan till 60 kilometer i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".