Väntar på bussen.
1 av 3
Det blir en lång bussresa för Lina Hultqvist, 7 år, som ska börja första klass idag. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio
Familjen Hultquist i Tångeråsa vid frukostbordet innan bussen till skolan ska gå.
2 av 3
Familjen Hultquist i Tångeråsa. Mamma Mona, pappa Stefan, storasyster Lina 7 år och lillebror Joel. Foto: Anna Björndahl.
Håkan Söderman
3 av 3
Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden menar att det blivit fel när Länstrafiken tolkat kommunens villkor. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio

I dag börjar elevernas långa bussresa till skolan

Mamma Mona: Lina ska åka kvart över sju och vara framme halv nio.
1:29 min

I dag, torsdag, börjar skolan för eleverna i Lekebergs kommun. Men många får en ny lång resväg till skolan och en del har inte ens fått anvisning om någon skjuts alls.

För 7-åriga Lina Hultquist från Tångeråsa blir det en lång resväg. Från hemmet till skolan är det en mil, det kommer ta 75 minuter enligt de uppgifter familjen fått från Länstrafiken.

När det gamla skolskjutsavtalet i Lekebergs kommun gick ut beställde kommunen en upphandling av skolskjuts via Länstrafiken.

De nya turerna ska börja gälla i dag, torsdag, men många elever har inte hunnit få någon anvisad tur till skolan.

Många av de eleverna som fått en anvisad tur till och från skolan har fått restid över en timme och flera byten på vägen.

Ett annat problem för familjen Hultquist i Tångeråsa är att 7-åriga Lina inte får åka skolbuss hem.

De har fått besked att hon inte har rätt till skolsjuts från skolan, bara till skolan.

Länstrafiken hänvisar till Lekebergs kommuns skolskjutsregler där deras tolkning är att Lina inte får skjuts hem.

Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden menar att det blivit fel när Länstrafiken tolkat kommunens villkor.

– Den här tolkningen är oerhört olycklig, säger Håkan Söderman.

Han berättar att kommunen nu ska utreda hur man ska skriva om kommunens villkor för skolskjutsar så att det inte går att tolka på annat sätt än vad kommunen vill ha dem till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".