Lekebergs kommunhus.
Lekebergs kommun. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.
Skolskjutsarna i Lekeberg

Förvaltningschef: Vi jobbade med skjutsarna hela natten

Maria Bäcklin: Vi haft inkommande samtal och ringt familjer direkt
4:13 min

Lekebergs kommun tvingades sätta in extra bussar och taxibilar för att få alla elever till skolan efter turerna med skolskjutsarna som inte fungerat.

– Vi har tagit emot samtal och gått igenom turlistorna och vårt elevregister för att identifiera familjer som har rätt till skolskjuts, men inte fått det, säger förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen, Maria Bäcklin, och fortsätter:

– Vi har också satt in extra fordon för att förvissa oss om att våra elever kommer till skolan. 

En del elever har inte fått besked alls om skjolskjuts, medan en del endast har fått en tur dit, men inte hem. 

Bakgrunden är att Lekebergs kommun gett Länstrafiken i uppdrag att upphandla och planera skolskjutsen i kommunen – något som lett till stort missnöje.

Bland annat har föräldrar riktat stark kritik mot att vissa får långa bussresor, medan andra barn får byta flertalet gånger, eller kanske inte fått något alternativ alls.

– Vi har totalt 40-50 enskilda ärenden med ansökningar, säger Bäcklin. 

Lekebergs kommun hade under onsdagskvällen öppet till klockan 22 för att försöka lösa situationen – men arbetet pågick långt in på natten. 

– Vi hade telefonen öppen till 22, sedan bearbetades det, och tillsattes bussar utifrån underlag som vi fick fram, säger Maria Bäcklin. 

Hur många timmar har du sovit inatt?

– I bästa fall två kanske, säger Bäcklin och ler trött.

Kommunen har också fått en del samtal under morgonen. 

– Ja, en del som varit missnöjda utifrån tidsaspekten. Det första vi har jobbat med nu är att förvissa oss om att alla kommer till skolan.

Hur nöjda är ni med den här upphandlingen, när ni natten innan skolstart får sitta uppe och tillsätta egna bussar i kommunens regi?

– Nej, vi har väl fortsatt dialog oss emellan hur vi hanterar det här, och utifrån ansvarsdelen, och det ligger i en del av uppdraget vi har fått från politiken att följa upp det. Vi försöker reda situationen så väl vi kan. 

– Men sen kommer en fortsatt diskussion, hur tar vi hand om det här i ett längre perspektiv, och hur kan vi mötas i att göra justeringar och korrigeringar för att göra det här bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".