Hittills har det bara funnits privata p-hus i Örebro.
Hittills har det bara funnits privata p-hus i Örebro. Foto: Marie Hansson.

Kommunala p-hus ska möta parkeringsbehov i ett växande Örebro

"Syftet underlätta parkering"
1:22 min

Kommunledningen i Örebro vill börja bygg parkeringshus, både centralt men också i nya bostadsområden.

Planen är att ett kommunalt parkeringsbolag ska startas i Örebro kommun, det föreslår de styrande politikerna inom S, C och Kd.

Tanken är dels att skapa fler parkeringsmöjligheter centralt i stan, men också i de nya bostadsområden som nu växer fram.

– Det övergripande syftet är att underlätta parkering helt enkelt för vi kommer inte ha plats för bilarna om vi inte bygger parkeringshus som är effektiva. Och effektiva parkeringshus ska gärna vara stora, det säger Björn Sundin som är socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd.

Byggherrarna har idag vissa skyldigheter att skapa p-platser när man bygger nya hus, med det här förslaget kan fastighetsägarna friköpa sig ansvaret och kommunen bygger ett p-hus för flera markägare.

– Södra Ladugårdsängen har ingen markparkerings alls, där får man antingen bygga parkeringsgarage i källaren eller separata parkeringshus. Och det bli ganska dyra lösningar för de boende om man ska till exempel bygga 15-20 platser nedgrävt i ett garage.

Men oppositionsrådet Anders Åhrlin, Moderaterna tror att kommunledningen har andra avsikter.

– Jag tror inte att socialdemokraternas ambitioner är att göra det enkelt att ha en bil, utan jag tror att de vill försvåra för det i någon form av politiskt syfte. 

På vilket sätt skulle ett eller ett par parkeringshus försämra för bilismen?

– Det är ju var parkeringshuset förläggs, jag är ju rädd att man vill bygga i ytterkanterna av stan.

Men Björn Sundin, Socialdemokraterna menar att det inte är avsikten.

– Om vi ska kan hantera bilar i stan så att man kan ta sig till cityhandeln med bil så måste vi ha effektiva parkeringslösningar. Både vid södra station och vid centralstation finns det ytor som redan idag är parkeringar. De skulle man med fördel kunna göra tre eller fyra våningar istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".