Polis i Mossgruvan.
Polisen slog till mot männen i Mossgruvan i januari. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio

Åtal mot män i Ljusnarsberg som tvingade bulgarer att tigga

Polisen: De blev muddrade när de hoppade in i bussen
3:06 min

Två män och en kvinna har åtalats vid Örebro tingsrätt misstänkta för människohandel. De har lurat människor till Sverige som sedan tvingats tigga i över ett år.

De båda männen misstänks ha lurat bulgariska medborgare till Sverige med löfte om bland annat jobb i byggbranschen.

Personerna har bott i en nedlagd industrifastighet i Mossgruvan i Ljusnarsbergs kommun och tvingats tigga. Pengarna de tiggde ihop tvingades de lämna till männen, enligt åtalet.

– De har blivit vilseledda kring villkoren kring hur de ska ha det här i Sverige och har inkvarterats i en industrifastighet. De har tvingats lämna ifrån sig alla pengar som de tjänat under dagen och den mat som de fått tillgång till har varit mat som varit slängd och hämtad från containrar, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten på Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Männen misstänks alltså ha tagit alla pengar som de tio personerna tiggt ihop. Sammanlagt har männen tjänat runt 150 000 kronor på brottsligheten, säger Isabelle Bjursten.

Tomas Johansson som är sektionschef på polisregion Bergslagen och har jobbat med utredningen och säger att det är så här tiggeriet i Sverige fungerar.

– Ingen regel utan undantag heter det ju och så är det säkert här också men ger man pengar till en tiggare då kan man utgå från att man ger pengar till kriminella, säger Tomas Johansson.

Är du säker på att det är så då?

– Ja, jag är rätt säker på att om man tigger så har man någon i ryggen. I det här fallet blev de muddrade när de hoppade in i bussen eller när de kom tillbaka till Mossgruvan, säger Tomas Johansson.

Personerna har enligt åklagaren tiggt i Lindesberg, Frövi, Borlänge, Ludvika och Grängesberg.

Kvinnan misstänks ha hjälpt huvudmännen att sköta verksamheten.

Tomas Johansson betonar att samordning mellan myndigheter är viktigt för att komma till rätta med organiserat tiggeri och han säger också att om det blir en fällande dom kan den bli vägledande för liknande fall i Sverige.

Rättegången startar i september vid Örebro tingsrätt.  

Relaterat

Mer om människohandeln i Mossgruvan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".