Stipendieutdelning i Wadköping
Stipendieutdelning i Wadköping Foto: Jakob Norén Eriksson

Här är årets Wadköpingsstipendiater

Hör Clara Jängnemyr och Larspers Carina Roxäng om priset
1:34 min

I år får inte mindre än fyra personer ta del av Wadköpingsstipendiet. Tre av dem får pengar och den fjärde ett hedersomnämnande.

I kategorin för den etablerade konsthantverkaren tilldelades Larspers Carina Roxäng på lördagen 10 000 kronor ur Wadköpingsstipendiet.

Juryn anser att hon genom sitt mycket personliga konsthantverk får många unga att känna igen sig i det samtida uttrycket.

Larspers Carina Roxäng broderar i olika material.

I kategorin för den kommande lovande konsthantverkaren tilldelades Maja Saverman 20 000 kronor.

Maja Saverman får stipendiet som stöd till vidare utbildning. I motiveringen står att Maja vill famna och vitalisera en gammal traditionell inhemsk läder- och pälsindustri, belysa aktuella konsumentfrågor om hållbarhet och väga in viktiga miljöaspekter.

Clara Jängnemyr får också ta emot 20 000 kronor, som kommande lovande.

Hon vill utvecklas vidare som kostym- och klädesdesigner, och får stipendiet för att kunna praktisera hos en av Spaniens främsta kostymtecknare.

Slutligen får Saga Gervargez ett hedersomnämnande, för sitt "innovativa, eleganta och strama uttryck som även rymmer en övertygande och stark materialkänsla. Juryn imponeras särskilt av hennes förmåga att hämta inspiration och intryck från arkitekturen och att överföra dem till smyckeskonstens oftast kroppsnära och "lilla" värld."

Sagas smycken tillverkas i Örebro men sprids internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".